WK Ślusarz 2022/2023 WKG 2015/16 WKG 2016/17 WKG 2017/2018 WKSlusarz 2015/16 WK Ślusarz 2016/17 WK Ślusarz 2017/18 WK Ślusarz 2018/19 Wolontariat Konkursy Archiwum galerii

Z życia Szkoły

WKG 2016/17

Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny 2016/2017

 

IX EDYCJA WOJEWÓDZKIEGO KONKURSU GASTRONOMICZNEGO

W ROKU SZKOLNYM 2016/2017

ZAPRASZAMY DO GALERII

Relacja radio Zachód


          W dniu 15 marca 2017 r. w Zespole Szkół Zawodowych w Szprotawie odbył się finał IX edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego, pod hasłem Kulinarna przygoda z makaronem. Interpretacja tematu okazała się niemałym zaskoczeniem dla Komitetu Głównego. Okazało się bowiem, ze uczestnicy przygotowali nie tylko makarony na różne sposoby, ale mnóstwo ciekawych dodatków, dzięki którym z pozoru zwyczajna potrawa, nabrała zupełnie innego charakteru. W tym roku kilka szkół przygotowało z ciasta makaronowego pyszne ravioli. Inne zespoły podały makarony w tradycyjnej postaci, ale opierając się na recepturach włoskich. Wiele przepisów zostało samodzielnie przez uczniów zmodyfikowanych, niektóre z nich pochodziły z anglojęzycznych stron internetowych.

    W konkursie wzięło udział 8 szkół gastronomicznych z województwa lubuskiego. Były to szkoły z Zielonej Góry, Nowej Soli, Gubina, Gorzowa Wielkopolskiego, Żar, Świebodzina, Iłowej i Szprotawy. Jury konkursowe składał się z przedstawiciela Komitetu Głównego, Przedstawiciela Lubuskiego Kuratorium Oświaty, nauczycieli zawodu oraz przedstawiciela branży gastronomicznej. W tym roku była to Pani Aneta Kaczmarek – właściciel  „Dobrej Kuchni” w Szprotawie.

Publiczność mogła śledzić zmagania zespołów na ekranie w hollu szkoły. Dodatkową atrakcją był pokaz wykonywania pisanek wielkanocnych metodą woskowania i drapania (kraszanki).

 

Zespołem, którego potrawa zdobyła największe uznanie jury okazały się uczennice Zespołu Szkół Zawodowych w Szprotawie. Jury doceniło nie tylko walory potrawy, ale również wiedzę teoretyczną uczestniczek oraz jakość pracy. Miejsca na kulinarnym podium zajęli:

I miejsce: Natalia Mogielska i Patrycja Orman, uczennice III klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Zawodowych w Szprotawie, które wykonały: Makaron zabarwiony atramentem z kałamarnicy, z sandaczem w mleku kokosowym i z kawiorem molekularnym - zespół przygotowała p. Maria Gregor,

II miejsce: Adrianna Kwiatek i Wojciech Woronin, uczniowie I i II klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Powiatowym Zespole Szkół Technicznych i Zawodowych w Świebodzinie; ich potrawa to: Linguine z kurczakiem, szpinakiem i zielonym Pesto -zespół przygotowany przez p. Joannę Giecołd oraz Janinę Budz,

 

III miejsce:  Paulina Smalnik i Marcelina Andrzejewska,  uczennice II klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wlkp., z potrawą: Ravioli w trzech odsłonach z musem z buraka podane na karmelizowanej marchwi- zespól przygotowany przez p. Piotra Kisson.

 

W przyszłym roku konkurs odbędzie się ponownie w Zespole Szkół Zawodowych w Szprotawie.

W imieniu organizatorów dziękujemy za wsparcie finansowe i rzeczowe naszego konkursu następującym osobom i instytucjom:

 

  1. Starostwo Powiatowe w Żaganiu,
  2. Zbigniew Czmuda, Pałac Wiechlice,
  3. Józef Rubacha – Burmistrz Szprotawy,
  4. „Dobra Kuchnia” Aneta Kaczmarek Szprotawa,
  5. Elżbieta Karczewska-Zagroda Biesiadna w Szprotawie,
  6. Kamil Kuliś PHU „Wysepka”,
  7. Jan Wróblewski Pasieka Wędrowna „Debora”,
  8. Piekarnia PSS Społem Szprotawa,
  9. WGN Nieruchomości Szprotawa
  10. Zakład Gastronomiczno - Usługowy „Ostoja” Sławomir Zieliński
  11. WSiP Michał Mazur
  12. Przemysław Bochenek Sklep Wielobranżowy „Szkło i Porcelana” Szprotawa

 

Dziękujemy również wszystkim uczniom, którzy pomogli w organizacji całej imprezy a także zaangażowanym nauczycielom.   

   Irena Mucha

Przewodnicząca Komitetu Głównego

         Wojewódzkiego Konkursu 

                Gastronomicznego

 

                                                                                                                                          Komitet Główny WKG

                                                                                                                                                    w Szprotawie


REGULAMIN_WOJEWODZKIEGO_KONKURSU_GASTRONOMICZNEGO_2.doc


TERMINARZ_WOJEWODZKIEGO_KONKURSU_GASTRONOMICZNEGO.doc

INSTRUKCJA_PRZEBIEGU_II_ETAPU.docx

oswiadczenie.docx

ARKUSZ_OCENY_PRACY_UCZESTNIKOW_WOJEWODZKIEGO_KONKURSU_GASTRONOMICZNEGO.docx