• Zapraszamy

    Zapraszamy wszystkich chętnych mieszkańców naszego miasta oraz całą społeczność szkolną ZSTiB w Szprotawie na kiermasz ciast, loterię oraz koncert szkolnego zespołu, który odbędzie się 1 czerwca na boisku szkolnym ZSTiB 54 o godzinie 12:00

  • Szkolny Dzień Matematyki

    23 maja 2023r, w Zespole Szkół Technicznych i Branżowych w Szprotawie, czternasty raz uczniowie świętowali SZKOLNY DZIEŃ MATEMATYKI biorąc udział w konkursach „Mistrz rachunków” oraz turnieju zespołowym.                                W Turnieju zespołowym I miejsce zajęła klasa 3Pai w składzie:

    1. Dopytała Maciek

    2. Żmijowska Natala                                                                                                                                 3. Urbaniak Grzegorz  

    4. Rybarczyk Adrian

    II miejsce klasa 2Pci

    1. Guzik Jakub
    2. Saturski Kacper
    3. Szałas Mateusz
    4. Ślifierz Gracjan

    oraz II miejsce klasa 1Pi

    1. Przysiężny Jakub    

    2. Borczyk Jakub  

    3. Kloc Filip      

    4. Twardochleb Radek

    III miejsce klasa 2Pad

    1. Domańska Julia     

     2. Lubowiecka Sylwia

     3. Wójtowicz Michał

     4. Rajewska Anastazja

    Finałowa trójka konkursu „Mistrz rachunków”

     

    I miejsce Dominik Ślecki  uczeń klasy 3 Pdc

    II miejsce Julia Gaj uczennica klasy 3 Pdc

    III miejsce Filip Kloc uczeń klasy 1 Pi

    Gratulujemy najlepszym uczniom oraz dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursów matematycznych.

     Nauczyciele matematyki i dyrekcja szkoły

     

  • Zbiórka dla Olusia


    Samorząd Uczniowski i Klub wolontariatu naszej Szkoły 15 maja rozpoczął zbiórkę na pomoc w leczeniu małego Olusia. 1 czerwca z Okazji Dnia Dziecka odbędzie się również koncert charytatywny naszego zespołu 54 Band, loteria oraz kiermasz ciast. Zebrane pieniążki zostaną przekazane na leczenie i rehabilitację tego cudownego chłopczyka.

    Cała społeczność szkolna życzy Olusiowi dużo zdrówka !!! Razem możemy więcej 

  • Bankiet - Pałac Żagański

    We wtorek 16 marca w Żagańskim Pałacu mieliśmy przyjemność częstować naszymi potrawami najlepszych uczniów szkół podstawowych w województwie lubuskim wraz z opiekunami i przedstawicielami Kuratorium Oświaty w Gorzowie Wielkopolskim.

    Było to nie lada wyzwanie organizacyjne! Łącznie przygotowaliśmy ok 1400 kanapek!

     

  • Sukces w finale LOM

     Kolejne sukcesy naszych uczennic, w ramach Lubuskiej Olimpiady Młodzieży. 12.05.2023r w Zielonej Górze reprezentacja dziewcząt naszej szkoły ZSTiB w Szprotawie, w składzie : Julia Domańska, Martyna Sączawa, Izabela Szeremeta i Karolina Kędzior wzięła udział w finale wojewódzkim w piłce koszykowej 3×3. Po emocjonującej i zaciętej rywalizacji drużyna naszych wojowniczek zajęła II miejsce, zdobywając srebrny medali tytuł wicemistrzyń województwa lubuskiego .

  • Bankiet - Gastronomia ZSTiB

    Międzynarodowy Dzień Pielęgniarek i Położnych w Powiecie Żagańskim

    W dniu 12 maja w Starostwie Powiatu Żagańskiego obchodzony był Międzynarodowy Dzień Pielęgniarek i Położnych, podczas którego świętowały reprezentantki tych zawodów z całego powiatu.  Z tej okazji młodzież naszej szkoły, z klas gastronomicznych przygotowała uroczysty  poczęstunek, który umilił to spotkanie. A oto fotorelacja.

  • Wycieczka Praga


    Dnia 12.04.2023r. młodzież naszej szkoły ( w dużej przewadze maturzystów ) udała sie na wycieczkę do malowniczej PRAGI.  Zwiedzali min: katedrę sw. Wita, Pałac Królewski, Most Karola i stare miasto.

  • POŻEGNANIE MATURZYSTÓW 2023

    28 kwietnia żegnaliśmy kolejnych absolwentów naszej szkoły. Dzisiejsze spotkanie było dla Nich szczególnie uroczyste.
    To ostatnia okazja do podsumowania Ich pracy w ciągu czterech lat nauki, do refleksji  i zadumy. Tradycyjnie odbyło sie wreczenie ANDRZEJEK. i w tym roku nie zabrakło ciekawych kategorii. Andrzeki otrzymali : 

    • “PAPUŻKI NIEROZŁĄCZKI” - MAKSYMILIAN BANIUK oraz ZUZANNA KOWALSA
    • „FIFA-RAFA-Ł”  RAFAŁ TROCHANOWSKI

    • “CICHY JAK MYSZ POD MIOTŁĄ” - ADAM GOLONKO

    • „KRÓL SCENY ” – ERYK STELMACH

    • “KLASOWA SZEFOWA” - KLAUDIA HAŁABURA

    • “SZYBCY, WŚCIEKLI I NIEOBECNI" - MILAN SZTUBECKI i KACPER KOPACZEL

    • “REKOMENDACJA MICHELIN” - KACPER  WAJDA

    • “STARY CIAŁEM, MŁODY DUCHEM” - DAWID PEŁCZYŃSKI

    • “STARE MAŁŻEŃSTWO” - WIKTORIA ŁAGOWSKA  i  ALEKSANDER KUCZYŃSKI

    • “NASZ KLASOWY MATEMAKS” - JAKUB JAGIELSKI

    • "NAJLEPSZY PRZYJACIEL KLASY" -  PATRYK OLEJNIK

    • „MISTRZ KIEROWNICY UCIEKA” - HUBERT SWOROWSKI

    • „NAJLEPSZY ANGLISTA WŚRÓD POLAKÓW" -  OLA SERWA

    • „HAZARDZISTA MALARZ” - PIOTR ZWOLSKI

    • ” ŚPIEWAJĄCY MINISTER FINANSÓW” - EMILIA WÓJCIK.

    • „STRAŻAK ROKU” -  PAWEŁ KALICIŃSKI

    • „CO DWIE GŁOWY TO NIE JEDNA” - PAULINA KUŹMICKA i  KAMILA KUZYSZYN

    Całą akademie uświetniły wystepy naszych wspanaiałych wokalistów: Dominiki Jarzembowskiej, Emilii Wójcik, Sylwi Lubowieckiej i Pawła Plucińskiego.

    DRODZY ABSOLWENCI!!  Życzymy Wam radości, wytrwałości oczekiwania i najpiękniejszych zbiorów tam, gdzie codziennie zostawicie swoje serce, swój umysł i swoje siły. Życzymy niepokoju, który nie pozwala trwać bezczynnie, szerokiego spojrzenia, które pomaga dostrzegać prawdy ukryte, takiej radości, przy której smutek zamiera, a pragnień tak czystych, że od nich niebo błękitnieje.

  • XXII Wojewódzki Konkurs o tytuł Najlepszego Ślusarza Ziemi Lubuskiej

    W dniu  14-go kwietnia 2023r.  odbyła się kolejna już XXII edycja Wojewódzkiego Konkursu o Tytuł Najlepszego Ślusarza Ziemi Lubuskiej w Zespole Szkół Technicznych i Branżowych  w Szprotawie. Konkurs jest organizowany pod Patronatem Lubuskiego Kuratora Oświaty i przy współpracy z Izbą Rzemieślniczą i Przedsiębiorczości w Zielonej Górze. Jak co roku do rywalizacji przystąpili uczniowie szkół z woj. lubuskiego o kształcący się w zawodach o profilu mechanicznym.  Na początku trzeba było zmierzyć się z częścią teoretyczną czyli testem jednokrotnego wyboru  40 pytań , a następnie w części praktycznej wykonać mocowanie z dociskiem  wg rysunku wykonawczego z dużą dokładnością.

    Wyniku zaciętej rywalizacji I miejsce w konkursie indywidualnym zajął I miejsce zajął Paweł Bogusz ,II miejsce przypadło Jakubowi Rychły , uczniowie  Powiatowego Zespołu Szkół w Świebodzinie  , na III miejscu znalazł się z Kewin Nowak z  ZSTiB w Szprotawie.

    Natomiast  rywalizacja drużynowa przedstawiała się następująco na miejscu IPowiatowy Zespół Szkół w Świebodzinie, na miejscu  II Zespół Szkół Technicznych i Licealnych z Żagania a na III miejscu Zespół Szkół Technicznych i Branżowych w Szprotawie.

    Nagrody ufundowane przez sponsorów  cieszyły oko uczestników i organizatorów ….

      Tradycją konkursu jest to, że każdy jego uczestnik otrzymuje nagrodę rzeczową. W  tym roku dzięki sponsorom: firmie NORD, LAKOS, HOSZMAN SCHODY I DRZWI oraz  Starostwu Powiatowemu w Żaganiu nagrody rzeczowe były cudowne i wartościowe.

    Serdecznie dziękujemy za okazane wsparcie.

    Klasyfikacja indywidualna uczestników i szkół oraz materiały konkursowe znajdują się w załącznikach

  • Kolejny sukces

    Uczeń ZSTiB w Szprotawie technikum mechanicznego z innowacją pożarniczą Paweł Kaliciński po zdobyciu drugiego miejsca w rozgrywkach powiatowych Turnieju Wiedzy Pożarniczej „ Młodzież zapobiega pożarom” zakwalifikował się do etapu wojewódzkiego tegoż konkursu. W eliminacjach wojewódzkich, które odbyły się w dniu 14-go kwietnia 2023 w Żaganiu, Paweł musiał zmierzyć się z dużą konkurencją w ilości 24 osób, i tak Paweł został laureatem etapu wojewódzkiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej, zajmując 4 miejsce w województwie w III grupie wiekowej. W tym etapie turnieju ogólnie wzięły udział 72 osoby. Już dawno reprezentant naszej szkoły nie osiągnął tak wysokiej pozycji, zatem serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

  • Wielkanocne przysmaki


    Uczniowie pierwszych klas gastronomicznych wprowadzili  nas w atmosferę Świąt Wielkanocnych. Z tej okazji  przygotowali wypieki wielkanocne; babki, baranki, ciastka jajeczka i małe mazurki. Wszystkie wyroby były bardzo smaczne a w całej szkole pachniało świętami.

  • Konkurs piosenki obcojezycznej

    30 marca nasi uczniowie wzięli udział w Konkursie Piosenki Obcojęzycznej, który odbył się w ZSTiL w Żaganiu. Mimo, że Domince zabrakło odrobiny szczęścia to jesteśmy bardzo dumni i życzymy wielu sukcesów muzycznych

  • Lubuska Olimpiada Młodzieży

    Kolejne sukcesy naszych uczennic w ramach Lubuskiej Olimpiady Młodzieży.
    31.03.br we Wschowie reprezentacja dziewcząt naszej szkoły ZSTiB  Szprotawa w składzie : Julia Domańska, Martyna Sączawa,Izabela Szeremeta, Liliana Ozimek, Karolina Kędzior, Izabela Skwarek, Ewa Gużdzioł , Anastazja Rajewska ,jako najlepsza drużyna powiatu żagańskiego wzięła udział w zawodach rejonowych w piłce koszykowej dziewcząt. Po  emocjonującej i zaciętej rywalizacji drużyna naszychwojowniczek zajęła II miejsce, awansując do zawodów półfinałowych.

    Wielkie GRATULACJE 

  • Dni otwarte 2023


    W dniach 28-29 marca odbyły sie dni otwarte w Naszej Szkole. Ósmoklasiści mieli okazje poznać Nas a my ich :) Były to wyjatkowe dni, teraz czekamy na Was 1 września )

  • Turniej wiedzy pożarniczej


        Miło mam poinformować, że uczeń technikum mechanicznego w ZSTiB w Szprotawie Paweł Kaliciński zajął I miejsce  w rozgrywkach gminnych „Turnieju Wiedzy Pożarniczej” w kategorii szkól ponadpodstawowych.  Etap gminny odbył się w dn. 22-go marca 2023 w Szkole Podstawowe w Wiechlicach. W konkursie wzięło udział 28 uczniów. Trzymamy kciuki za naszych reprezentantów w rozgrywkach powiatowych, które odbędą się w 28.03.2023. 

  • Nowa pracownia jezykowa


    Od 20 marca uczniowie naszej szkoły korzystają z nowej pracowni do nauki języków. Pracownię na 24 stanowiska uczniowskie zainstalowała firma Aktin z Sosnowca. Mamy nadzieję, że poprawi ona jakość i komfort nauki uczniów oraz pracy nauczycieli.

  • Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny

                W dniu 22 marca 2023 r. odbył się w naszej szkole finał XIII edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego, pod hasłem Drób na lubuskim stole.   Konkurs jest ważnym  elementem promocji naszej szkoły ale i naszego województwa. W konkursie wzięło udział 7 szkół o profilu gastronomicznym: z Gubina, Henrykowa, Iłowej, Sulechowa, Zielonej Góry, Żar

     i Szprotawy. Zmagania uczniów obserwowało i oceniało Jury składające się z przedstawiciela Lubuskiego Kuratorium Oświaty, przedstawiciela Komitetu Głównego Konkursu, nauczycieli zawodu oraz przedstawiciela branży gastronomicznej. W tym roku była to Pani Ewa Kochmańska – właściciel  Pałacu w Henrykowie.

    Dodatkową atrakcją dla gości  była prezentacja połączona z degustacją miodów, przygotowana przez Mistrza Pszczelarstwa Pana Jana Wróblewskiego, właściciela Pasieki Wędrownej „Debora”, którego produkty były wykorzystane w konkursie przez uczestników naszej szkoły.

    Poziom tegorocznego konkursu był bardzo wyrównany a  miejsca na kulinarnym podium zajęli uczniowie:

    I miejsce – Zuzanna Mielczarek i Oliwia Żurawska z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego Zielonej Górze za potrawę Pierś z kaczki marynowana w czosnku niedźwiedzim, podana na puree z batatów w asyście sosu śliwkowego i zielonego na mleku kokosowym z chipsem z oscypka,

    II miejsce – Aleksandra Drzewiecka i Natalia Pełczyńska z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Iłowej za potrawę Kaczka smażona serwowana w sosie winnym z dodatkiem pieczonych ziemniaków, grzybów  i miodowej marchewki,

    III miejsce – Zuzanna Zgierska i Jakub Boczniowicz z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Henrykowie, za potrawę Pierogi z mięsem z kurczaka i sosem śliwkowym

    Nasi uczniowie Eryk Stelmach i Kacper Wajda bardzo ładnie zaprezentowali swoje umiejętności wykonując oryginalną potrawę Kaczka na puree z czerwonej kapusty w sosie pomarańczowym, która zachwyciła niejednego jurora i zajęli zaszczytne 4 miejsce. Gratulujemy im udziału i godnego reprezentowania szkoły na szczeblu wojewódzkim.

                Wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się kunsztem kulinarnym, pomysłowością i innowacyjnym podejściem do tematu. Za udział w konkursie otrzymali atrakcyjne nagrody, które ufundowali sponsorzy :

     1.Wicemarszałek Województwa Lubuskiego Pana Stanisław Tomczyszyn

    2. Wicemarszałek Województwa Lubuskiego Pan Łukasz Porycki

    3. Radna Sejmiku Województwa Lubuskiego Pani Małgorzata Paluch Słowińska

    4. Starosta Powiatu Żagańskiego Pan Henryk Janowicz

    5. Pan Jan Wróblewski – Pasieka Wędrowna „Debora”

    6.Pan Dyrektor Marcin Kwaśniewski – Zakłady Usługowe Zachód w Szprotawie

    7.Pan Theo Snoek – Valuepck Sp.Z.o.o.

    8.Pan Zbigniew Czmuda – Pałac Wiechlice

    9. Pani Aneta Kaczmarek – Dobra Kuchnia

    10.Pani Anna Kajfasz -  „Restauracja Figaro”

    11. Pani Prezes Ewa Pielacka - PSS Społem Szprotawa

    12.Pani Maria Gregor  - Bajkowy świat deserów

    13. Pani Beata Krupa  -  WGN Szprotawa

    Organizatorzy dziękują wszystkim sponsorom za wsparcie finansowe i rzeczowe konkursu,  nauczycielom i uczniom za zaangażowanie w pomoc,  a uczestnikom i laureatom konkursu gratulują  i życzą  sukcesów w szlifowaniu umiejętności zawodowych.

                W przyszłym roku XIV edycja konkursu odbędzie się w zwycięskiej szkole -  Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielonej Górze.

     

  • Dni Otwarte

  • NASZA DUMA - KOLEJNY UZDOLNIONY STYPENDYSTA

    21 marca 2023r. do grona stypendystów "LUBUSCY ZAWODOWCY" dołączył niezwykle
    uzdolniony JAKUB JAGIELSKI - uczeń klasy IV technikum informatycznego.
     Uroczyste wręczenie dyplomów stypendystom odbyło sie w Urzędzie Marszałkowskim
    Województwa Lubuskiego w Zielonej Górze .
    Program Stypendialny Lubuscy Zawodowcy współfinansowany jest ze środków
    Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego -
    Lubuskie 2020.  

    czytaj wiecej


    Serdecznie gratulujemy 

  • Słodkie spotkanie


    Wyraźne ożywienie zainteresowań młodzieży zdrowym stylem życia i ekologią zaowocowało spotkaniem uczniów naszej szkoły z klasy pierwszej technikum gastronomicznego
    z pszczelarzem pasjonatem Panem Janem Wróblewskim ze Szprotawy, właścicielem pasieki Debora i producentem kilku rodzajów miodu, m.in. lipowego, akacjowego, rzepakowego . Podczas spotkania młodzi ludzie zostali zapoznani z tajnikami sztuki pszczelarskiej, zobaczyli jak wygląda wnętrze ula oraz uczestniczyli w degustacji i ocenie kilku rodzajów miodu. Mieli okazję doświadczyć słodyczy płynnego złota, który stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego cukru. Panu Janowi dziękujemy bardzo za interesującą prelekcję i życzymy pomyślności i satysfakcji w realizacji zamierzeń związanych z jego słodką pasją.

strona: